Hoedenwinkel Bauweraerts
Datum publicatie: december 2016
Bauweraerts in de Patersstraat
Christian Raskin met medewerking van de redactie
Jos Bauweraerts. (Foto Christian Raskin)
In onze artikelenreeks over de Patersstraat vergaten we in ledenblad 27 van december 2015 de hoedenwinkel van Jos Bauweraerts, bijgenaamd den Hoed. Deze zaak was gevestigd op huisnummer 117, later gewijzigd in 103. Ons lid Christian Raskin maakte ons op de onvolledigheid attent. Hij is goed bevriend met de twee dochters van Jos en kreeg van hen allerlei documentatie, die hij aan Het Bezemklokje bezorgde. Zo kunnen wij onze onnauwkeurigheid recht zetten en het hiaat in de Patersstraat aanvullen.
Op 9 april 1922 stichtten de ouders van Jos hun winkel in de Korte Begijnenstraat. Ze verkochten er enkel mannenartikelen: hoeden, klakken en ook kostuums, omdat de grootvader van Jos kleermaker was. Jos, geboren in 1923 en gestorven in 2002, nam de zaak van zijn ouders over in 1945. Zijn handelsmerk was, hoe kan het ook anders, een hoed: hij kwam nooit op straat zonder dit hoofddeksel. Negen jaar later verhuisde hij zijn winkel naar de Patersstraat. In deze straat was hij ook als secretaris actief in de Vereniging Patersstraat vzw, die o.a. de braderij organiseerde. Over deze wijd en zijd gekende braderij, voor het eerst gehouden in 1933, zette Het Bezemklokje trouwens haar eerste tentoonstelling op in het Paterspand. Dit gebeurde in 2008 naar aanleiding van het 75- jarig bestaan van de braderij (zie ledenblad nummer 1, december 2008). Naast drukke bezigheden in zijn zaak en in de wijk was Jos verschillende jaren gemeenteraadslid voor de toenmalige PVV, nu Open VLD.
Aanvankelijk hadden de ouders van Jos en later Jos zelf verschillende concurrenten in Turnhout en omstreken. Petten waren het dagelijkse hoofddeksel voor heel veel mannen uit de arbeidersklasse. Ook schipperspetten behoorden tot het assortiment in de winkel. Hoeden werden door de beter gesitueerden of enkel ‘s zondags gedragen. Allerlei soorten behoorden tot het aanbod: vilten bolhoeden en later deukhoeden, strooien hoeden voor in de zomer en tijdens de vakantie, hoge hoeden voor ceremoniële evenementen - met vleug, de typische hoedenglans -, speciale scoutshoeden voor leden van jeugd-bewegingen en natuurlijk ook de typische pastoorshoeden, nu definitief uit het straatbeeld verdwenen.
Vanaf de jaren tachtig en negentig kwamen er nieuwe soorten klanten bij: toneelgroepen en televisieproducenten waren geïnteresseerd in de hoofddeksels uit vroegere tijden.
Toen Jos in 2002 zijn zaak stopte wegens ziekte, was er geen opvolging. De dochters Ria en Nic hielden uitverkoop van de voorraad in de ondertussen uniek geworden zaak in de regio.
De winkel van de familie Bauweraerts in de Korte Begijnenstraat in de jaren '40 van vorige eeuw. (Foto Christian Raskin)
Bibliografie
Gazet van Antwerpen, 28 februari 2002