Gevelkapellekenswandeling

Datum activiteit: 30 mei 2021

Het Bezemklokje ging op gevelkapellentocht.

Op 30 mei wandelden 65 van onze leden, volledig corona veilig, langs een aantal gevelkapellen in het centrum van Turnhout.

Velen waren verbaasd om hoog aan de zuidgevel van de Sint-Pieterskerk de apostel Paulus te ontdekken.

Zij merkten ook dat in het verleden op Onze Lieve Vrouw het meest beroep werd gedaan door o.a. verdrietige en dankbare mensen. Zo was zij troosteres der bedrukten en werd bedankt voor victorie en de herwonnen vrede.

Ook Sint Jozef, Kindje Jezus, de heilige Anna, moeder van Maria, en het Heilig Hart kwamen onze leden op de wandeling tegen, evenals Sint Lucia en Sint Antonius. De Turnhoutenaars hadden immers, zelfs in het nog niet zo verre verleden, weinig vat op het meeste wat hen overkwam en zochten daarom bescherming, steun en hulp bij belangrijke figuren uit de godsdienst.

Tijdens de wandeling werd het voor iedereen echter ook duidelijk dat de functie van de gevelbeelden in de 21ste eeuw meer en meer verdwenen is. Vele waren al verdwenen, andere in zeer slechte staat, slechts enkele mooi onderhouden of gerestaureerd.

Bij Het Bezemklokje rijpte daarom het idee om een gevelbeeld te adopteren en te laten restaureren. IJveren voor het behoud van erfgoed is immers een van onze doelstellingen en dus geeft onze kring het goede voorbeeld!

datum_act21: 
zondag, 30 mei, 2021 t/m woensdag, 30 juni, 2021